جوش و آکنه

پوست سالم و زیبا نه تنها یکی از دلایل افزایش اعتماد به نفس افراد می باشد، بلکه از فاکتورهای مهم زیبایی هم به شمار می آید. وجود جوش و آکنه همواره آزار دهنده است و زیبایی و سلامت پوست شما را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله قصد داریم علت ایجاد جوش و آکنه و راه های کاهش آن را برای شما عزیزان شرح دهیم. با ما همراه باشید.

علت ایجاد جوش و آکنه صورت

در اینجا برخی از شایع ترین دلایلی که باعث به وجود آمدن جوش می شود را بیان می کنیم.

  • باکتری ها و عوامل عفونت زا می توانند سبب بروز جوش و آکنه های پوستی شوند.
  • گاهی اوقات چربی بیش از حدی که پوست تولید می کند، علت ایجاد جوش و آکنه می باشد.
  • تجمع سبوم و سلول های مرده در منافذ پوست و فولیکول ها، یکی دیگر از دلایل ایجاد جوش ها خواهند بود.
  • رژیم غذایی نامناسب و مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات مانند چیپس و شیرینی می تواند علت ایجاد جوش و آکنه باشد.
  • مصرف برخی از داروها مانند داروهای حاوی کورتیکواستروئیدها، تستوسترون یا لیتیوم می توانند سبب بروز جوش و آکنه شود.
  • تنش و استرس نیز از عواملی هستند که می توانند باعث بروز جوش و آکنه شوند و همچنین جوش های صورت را تشدید کنند و موجب بدتر شدن آن ها شوند.
  • تغییرات هورمونی نیز یکی از دلایل اصلی بروز جوش و آکنه هستند. عواملی نظیر، قاعدگی، بارداری، زایمان و شیردهی از علل به وجود آمدن تغییرات هورمونی خواهند بود.
  • ژنتیک نیز می تواند در به وجود آمدن جوش و آکنه تاثیرگذار باشد. اگر پدر و مادر هر دو مستعد ابتلا به جوش و آکنه باشند، احتمال بروز این عارضه در فرزندانشان بیشتر خواهد شد.

در بالا تا حدودی چندین علت ایجاد جوش و آکنه را برای شما عزیزان شرح دادیم. حال می خواهیم عواملی که موجب تشدید این عارضه می شوند را بیان کنیم.

عوامل تشدید کننده جوش و آکنه صورت

عوامل تشدید کننده آکنه صورت

گاهی اوقات برخی عوامل موجب تشدید جوش های صورت می شوند و درمان آن را به تاخیر می اندازند. در اینجا برخی از این عوامل را برای شما عزیزان توضیح می دهیم.

همان طور که در بالا بیان کردیم رژیم غذایی نامناسب می تواند علت ایجاد جوش و آکنه باشد. مصرف برخی مواد خوراکی نظیر شکلات، شیرینی، غذاهای چرب، شستشوی صورت با شوینده های نامناسب و استفاده بیش از اندازه از مواد آرایشی که منجر به بسته شدن منافذ پوست می شود، همگی در بروز جوش و آکنه و تشدید آن نقش بسیار مهمی خواهند داشت. همچنین استفاده از لوازم آرایشی بی کیفیت و نامرغوب هم از دیگر دلایل تشدید این عارضه می باشد.

تحریک کردن جوش ها با فشار دادن و خاراندن آن ها می تواند از دیگر دلایل بدتر شدن جوش های شما باشد. این امر سبب گسترش جوش ها به نواحی دیگر می شود. همچنین دست زدن و فشار دادن جوش ها، می تواند باعث تشدید عفونت شده و بر روی پوست شما زخم و اسکار ایجاد کند. استفاده از رو بالشتی و حوله های کثیف نیز در بیشتر شدن جوش تاثیر خواهند داشت. انجام روتین پوستی اشتباه و نامناسب نیز از دیگر دلایل گسترش جوش ها می باشد.

راهکار های درمان جوش و آکنه

عوامل تشدید کننده جوش ها را ذکر کردیم. حال می خواهیم اقداماتی را که می تواند موجب بهبود سریع تر جوش ها شده و به فرآیند درمان آن کمک کند را مختصرا شرح دهیم. البته ذکر این نکته ضروری است که قبل از انجام هر اقدامی نیاز به بررسی و تشخیص دقیق علت ایجاد جوش و آکنه می باشد.

استفاده از محصولات پوستی مناسب

برخی از محصولات وجود دارند که اسیدیته و PH بالایی خواهند داشت. استفاده از این محصولات جهت شستشوی صورت می تواند سبب تحریک پوست شده و تشدید جوش و آکنه را به همراه داشته باشد. لذا توصیه می شود جهت شستشوی صورت از محصولاتی استفاده نمایید که PH آن نزدیک به PH طبیعی پوست شما باشد. از آنجاییکه محصولات نامناسب و بی کیفیت می توانند علت ایجاد جوش و آکنه باشند، باید در انتخاب و خرید محصولات پوستی نهایت دقت و توجه را به خرج داد.

هیدراته کردن پوست صورت

هیدراته کردن پوست

مرطوب و هیدراته نگه داشتن پوست صورت مسئله ای حائز اهمیت است. زیرا این امر سبب تسریع در بهبود زخم های ناشی از جوش ها می شود و می تواند شیوع عفونت و باکتری ها را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش دهد. پوست دهیدراته و خشک آسیب پذیر تر بوده و این خشکی و عدم رطوبت می تواند منجر به بروز جوش و آکنه شود.

استفاده از کرم مرطوب کننده که سبب رطوبت و آبرسانی پوست شما می شود، می تواند به شما در داشتن پوستی سالم و عاری از هرگونه جوش و آکنه کمک کند. از دیگر مواردی که می تواند به رطوبت پوست شما کمک کند، نوشیدن آب کافی در طول شبانه روز خواهد بود. درواقع بعد از شناسایی علت ایجاد جوش و آکنه، با مرطوب نگه داشتن پوست می توانید روند درمان و سرعت بهبودی جوش های خود را تسریع ببخشید.

کنترل کردن استرس

تنش و استرس یکی از دلایل افزایش سطح هورمون آندروژن خواهد بود. آندروژن می تواند فولیکول های مو و غدد چربی منافذ پوست را تحریک کند، که این امر خود می تواند از علت ایجاد جوش و آکنه باشد. بنابراین کنترل تنش و استرس جهت حفظ سلامت پوست امری مهم خواهد بود.

راهکار های کنترل استرس

برای کنترل تنش و استرس خود می توانید با افراد متخصص مانند روانپزشک و مشاور صحبت کنید. گفتگو با خانواده و دوستان هم می تواند تا حدودی از شدت استرس شما بکاهد. خواب کافی خود عامل مهمی در از بین رفتن تنش و استرس می باشد. انجام ورزش و فعالیت های بدنی خصوصا فعالیت هایی مانند یوگا که سبب آرامش بیشتر شما می شود، بسیار موثر خواهند بود. مصرف الکل و کافئین از دیگر عوامل افزایش استرس می باشند، بنابراین مصرف آن ها را باید محدود نمایید.

انواع جوش

همان طور که می دانید جوش ها دارای انواع مختلفی می باشند، که بر اساس علت ایجاد و نوعی که دارند، پزشک اقدامات مناسبی را در جهت رفع و بهبود آن ها به کار می گیرد. در این جا به طور مختصر انواع جوش ها را برای شما شرح می دهیم.

انواع جوش صورت

جوش های سرسفید ( کومدون های بسته )

به علت انسداد منافذ توسط چربی بیش از حد پوست، جوش های سر سفید به وجود خواهند آمد.

جوش های سرسیاه

به علت تجمع چربی و انسداد آن ها در منافذ، جوش هایی ایجاد می شوند که به علت تماس با هوا اکسیده شده و تبدیل به نقاط سیاه بر روی پوست می شوند.

جوش های پاپول یا سفت دانه

جوش های قرمز رنگی که علت به وجود آمدن آن ها می تواند باکتری هایی باشند که سبب عفونت شده اند و یا پاسخ التهابی بدن به تنگی منافذ چربی پوست باشد.

پاسچول ها یا جوش های چرکی

اگرچه مرکز این جوش ها، سفید رنگ خواهد بود ولی به علت تماس با باکتری ها و التهاب پوستی، توسط بافتی قرمز رنگ احاطه شده اند. عوارض ناشی از این جوش ها بسیار دردناک و طولانی خواهد بود. توصیه می شود برای جلوگیری از گسترش و انتشار آن ها از دست زدن به آن ها و فشار دادنشان به شدت خودداری نمایید.

جوش های ندولار یا ندول ها

تجمع باکتری پروپیونی و التهاب پوست سبب بروز این جوش ها می شود. ظاهر آن ها به صورت یک بافت آماسه و قرمزی می باشد. این نوع جوش ها ممکن است با آسیب به بافت اطراف خود سبب ایجاد ندول شوند.

جوش و آکنه های کیستیک

این نوع جوش ها به دلیل التهاب منافذ چربی و عفونت عمیقی که باکتری ها داخل پوست ایجاد می کنند بروز خواهند کرد. آن ها معمولا عوارض دردناکی بر روی پوست ایجاد می کنند که از آن ها می توان به مواردی نظیر قارچ های پوستی، خارش و لکه های پوستی اشاره کرد.

درمان جوش های صورت بعد از بررسی علت ایجاد جوش و آکنه

متخصص پوست

در اینجا به بررسی علت ایجاد جوش و آکنه و انواع آن پرداختیم، در ابتدا توصیه می شود با مراجعه به یک متخصص علت ایجاد جوش و آکنه و نوع آن را تشخیص دهید و سپس نسبت به درمان مناسب اقدام نمایید. فرآیند کنترل و بهبود جوش ها ممکن است کمی طولانی باشد، بنابراین نیاز هست که صبور باشید و در انجام اقدامات درمانی لازم اصل تداوم را رعایت فرمایید.

پزشک متخصص با توجه به شرح حال شما می تواند روند های درمانی متفاوتی را پیشنهاد دهد. با توجه به نوع جوش و علت ایجاد آن ممکن است یکی از راه های زیر برای درمان به شما توصیه شود.

  • استفاده از تکنیک های پزشکی و زیبایی
  • درمان دارویی ( داروهای موضعی و خوراکی)

راهکارهای درمان جوش و آکنه

البته ممکن است شما برای از بین بردن جوش های خود به روش های خانگی، درمان های گیاهی و سنتی و استفاده از ماسک ها نیز روی بیاورید. توصیه ما به شما عزیزان این است تا زمانیکه علت ایجاد جوش و آکنه توسط پزشک متخصص مشخص نشده است از انجام اقدامات خودسرانه پرهیز نمایید. زیرا این کار می تواند منجر به بدتر شدن وضعیت پوست شما شود.

اشتباهات رایج هنگام ایجاد جوش و آکنه

اسکراب کردن پوست

کامل نکردن دوره درمان

فشار دادن و تخلیه جوش ها

عدم استفاده از کرم ضد آفتاب

عدم استفاده از مرطوب کننده ها

نتیجه گیری

یافتن علت ایجاد جوش و آکنه مسئله بسیار مهمی خواهد بود. گاهی اوقات پی بردن به علت اصلی بروز جوش ها ممکن است کمی چالش برانگیز باشد. ولی چیزی که اهمیت دارد این است که شما باید بنا به تشخیص پزشک تا هر چند دوره ای که نیاز می باشد، اقدامات لازم جهت درمان و بهبود را ادامه دهید. حتی گاهی اوقات با توجه به نوع جوش و علت بروز آن، بعد از بهبودی نیاز است تحت نظر پزشک باشید تا از عود مجدد پیشگیری نمایید. درکل روند درمان جوش ها و آکنه ها معمولا طولانی می باشد و نیاز به صبر و حوصله خواهد داشت.