به نظر شما چه عواملی سبب زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی می شود؟
زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی علل مختلفی می تواند داشته باشد. گاهی اوقات علت بروز این مشکل، واضح خواهد بود ولی گاهی پیدا کردن علت زرد شدن برگ گیاهان بسیار سخت و مانند یک معما می باشد. در این گونه مواقع باید هر بار یکی از شرایطی که حدس میزنید می تواند سبب زرد شدن برگ گیاهان شود را تغییر داده و تاثیر آن را بر روی گیاه بررسی نمایید.
نگهداری گیاهان آپارتمانی همواره سبب ایجاد احساس شادی و نشاط بیشتری در افراد می شود. قطعا تماشای گل و گیاه و بوییدن آن ها در کاهش استرس و تنش های عصبی بسیار موثر می باشد. کاهش فشار خون و بهبود حافظه و عملکرد مغز از دیگر مزایای استفاده از گیاهان آپارتمانی است. سر و کار داشتن با گل و گیاهان می تواند در بهبود و کاهش مشکلات روحی و روانی موثر واقع شود. بهبود کیفیت هوای منزل نیز از دیگر فواید نگهداری گل و گیاهان آپارتمانی خواهد بود.
در صورت مشاهده برگ های زرد، تمام سعی خود در خصوص رفع عوامل موثر در تغییر رنگ برگ ها انجام دهید و منتظر مشاهده نتایج جدید باشید. در اینجا قصد داریم به بررسی برخی از علل زرد شدن برگ گیاهان بپردازیم.
عواملی که ممکن است باعث زرد شدن برگ گیاهان آپارتمانی شود:
آبیاری کم و یا زیاد
آبیاری کافی و به اندازه گیاهان مسئله حائز اهمیتی خواهد بود. آبیاری نامناسب گیاهان می تواند یکی از علل اصلی زرد شدن برگ آن ها باشد. در صورتیکه برگ گیاه شما در حال تغییر رنگ می باشد، خاک آن را از نظر خشک و یا مرطوب بودن بررسی کنید.
در صورت عدم آبیاری کافی، برگ گیاهان برای جلوگیری از تعرق و حفظ آب دچار ریزش می شوند. اما قبل از اینکه فرآیند ریزش آن ها آغاز شود، برگ آن ها معمولا شروع به زرد شدن می کند. پس با مشاهده برگ هایی که در حال زرد شدن می باشند و خاکی که خشک است و از رطوبت کافی برخوردار نیست به آبیاری نامناسب آن شک کنید و سعی کنید طبق یه برنامه منظم به گیاه آب دهید.
همان اندازه که کمبود آب و رطوبت برای گیاه مخرب خواهد بود، آبیاری زیاد هم نیز برای گیاهان مضر می باشد. با آبیاری زیاد، ریشه های گیاه در آب غرق می شوند و عدم رسیدن اکسیژن به آن ها سبب از بین رفتن ریشه ها شده و شادابی و طراوت گیاه از دست می رود.
افزایش سن گیاه
با بیشتر شدن سن گیاه، برگ های پایینی آن زرد می شود و می ریزد. زرد شدن و ریزش برگ ها در این حالت طبیعی خواهد بود. اگر گیاه هم بیش از اندازه و بی وقفه رشد کرده بود، برای بهبود سرعت رشد آن، ساقه اصلی آن را کوتاه کنید.
سردی هوا
سرمای هوا و کاهش دما می تواند گیاهان گرمسیری را دچار مشکل کند و موجب زرد شدن رنگ برگ ها و ریزش آن ها شود. محل قرارگیری گیاه در منزل بسیار مهم خواهد بود. قرار دادن گیاه در نزدیکی دریچه هوا در فصل تابستان و قرار دادن آن در کنار پنجره در فصل زمستان، می تواند موجب زرد شدن برگ گیاهان شود.
کمبود نور
به علت کمبود نور، برگ های پایینی گیاه ابتدا شروع به زرد شدن و سپس ریزش می کنند. معمولا گیاهان در سمتی که از منبع نور دور هستند، دچار تغییر رنگ می شوند. برگ هایی که نزدیک پنجره هستند، نور را به طور کامل دریافت کرده و مانع از رسیدن آن به سایر برگ ها می شوند. برای دسترسی همه برگ ها به نور طبیعی، بهتر است هفته ای یکبار گلدان را بچرخانید و یا اینکه گلدان را به مکانی که آفتاب گیرتر است، انتقال دهید. اگر که دسترسی به مکانی که نور کافی داشته باشد برای شما مقدور نیست، از نور مصنوعی استفاده نمایید.
بیماری ویروسی
ابتلای گیاه به یک عفونت ویروسی می تواند موجب تغییر شکل و تغییر رنگ ساقه ها و برگ آن شود. این عفونت های ویروسی ممکن است قابل رفع کردن نباشند و گیاهان نزدیک به هم را نیز آلوده کنند. در صورتی که علائم مربوط به بیماری ویروسی را مشاهده کردید، جایگاه گیاه بیمار را تغییر داده و آن را از سایر گیاهان دور کنید. سایر گیاهان را از لحاظ احتمال آلوده شدن به دقت بررسی نمایید.
در ابتدا ویروس را شناسایی کنید و اقدامات لازم جهت درمان گیاه را آغاز نمایید. شاید نیاز باشد که از قارچ کش ها استفاده نمایید و یا اینکه قسمت های سالم گیاه را بردارید و آن ها را تکثیر کنید. گاهی اوقات هم نیز این اقدامات موثر واقع نمی شود و شما مجبور به دور انداختن گیاه خود می شوید. توجه فرمایید که برای جلوگیری از انتقال آلودگی به سایر گیاهان، گلدان، زیر گلدانی و ابزار های مربوط به هرس را استریل نمایید و سپس برای گیاهان دیگر استفاده کنید.
آفت
هجوم حشرات به گیاه می تواند موجب آفت زدگی و زرد شدن برگ آن ها شود. گیاهان می توانند به برخی از حشرات حساس باشند و آن ها را به سمت خود جذب کنند. استفاده از سم آفت کش در این گونه مواقع موثر خواهد بود.
کمبود مواد مغذی
کمبود مواد مغذی مورد نیاز گیاه سبب زرد شدن برگ های آن خواهد شد. در آب سخت مقدار زیادی کلسیم وجود دارد. کلسیم هم مانع از جذب مواد مغذی توسط گیاه می شود. به همین دلیل کمبود نیتروژن و استفاده از آب سخت از دیگر دلایل زرد شدن برگ ها خواهد بود.
آسیب رسیدن به ریشه
موارد بسیاری ممکن است موجب صدمه زدن به ریشه گیاهان شود. برخی از آفت ها، پوسیدگی ریشه، استفاده نامناسب از بیلچه ها و گلدان های نامناسب ممکن است باعث آسیب به ریشه گیاهان شود. همین امر می تواند منجر به زرد شدن برگ ها و از دست رفتن شادابی و طراوت گلدان شود.
کلام پایانی
در اینجا برخی از عواملی که می تواند موجب زرد شدن برگ گیاهان شود را شرح دادیم. امیدواریم که با مطالعه این مطالب گلدان های خود را در شرایط بهتر و مطلوب تری حفظ و نگهداری کنید. قطعا وجود گیاهان شاداب و باطراوت می تواند حال و هوای منزل شما را تغییر دهد و طراوت و تازگی را به آنجا آورد.
وجود گیاهان در منزل به بهبود سلامت و افزایش انرژی افراد کمک می کند. همچنین گیاهان می توانند اثر مثبتی بر روح و روان افراد بگذارند. زرد شدن برگ گیاهان تاثیر قابل توجهی بر روحیه افراد می گذارد و ممکن است احساس نا امیدی در افراد به وجود آورد.
گیاهان هم مانند بسیاری از موجودات زنده به مراقبت و نگهداری نیاز دارند. بنابراین مراقبت و توجه به گیاهان نه تنها به حفظ سلامت آن ها کمک می کند بلکه در بهبود سلامت روانی افراد هم تاثیر گذار خواهد بود.
در وبلاگ های قبلی برخی از راهکارهای کاهش استرس را برای شما شرح داده ایم. یکی از ساده ترین راه های کاهش استرس، افزودن گیاهان آپارتمانی به محیط زندگی خود می باشد. این کار نه تنها در زیبایی ظاهری محیط تاثیرگذار می باشد، بلکه با ایجاد حس آرامش به کاهش استرس و بهبود کیفیت زندگی کمک شایانی می کند.